Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

Χολομώντας: ο μικρός Αμαζόνιος της Μεσογείου!

Ο Χολομώντας είναι ένα από τα ψηλότερα βουνά της Ελλάδας με υψόμετρο 1.165 μέτρα και βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, στον Νομό Χαλκιδικής.

Κατά την αρχαιότητα το όνομα του βουνού ήταν Υψίζωνος (υψηλά ζωσμένος) εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και των αναρίθμητων δέντρων.

Από ψηλά το βουνό φαίνεται κατάμεστο από πανύψηλα δέντρα όπως βελανιδιές, οξιές, καστανιές και έλατα, όμως πλησιάζοντας στο έδαφος υπάρχει μια τεράστια βλάστηση από βότανα και πλούσια πανίδα.

Το φυσικό τοπίο του Χολομώντα είναι συναρπαστικό και εκτείνεται ως τις ακτές της Χαλκιδικής, γεμίζοντας με πράσινο σπάνιας ομορφιάς την περιοχή.

Στο δάσος του Χολομώντα έζησε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής του ο Αριστοτέλης όπου εκεί έκανε τις περισσότερες ιστορικές του ανακαλύψεις μελετώντας την φύση.

Η βιοποικιλότητα του όρους Χολομώντα είναι τεράστια γι’αυτό και έχει ανακηρυχθεί «Πανεπιστημιακό Δάσος» και ανήκει στους προστατευόμενους χώρους Natura 2000.

Η φυσική βλάστηση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τους αρχαίους κιόλας χρόνους, αφού οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα δέντρα του όρους για την κατασκευή των πλοίων τους, ενώ οι φυσιοδίφες της εποχής συνέλεγαν τα σπάνια και μοναδικά βότανα της περιοχής για να δημιουργούν ροφήματα και φάρμακα.

Ο Χολομώντας σήμερα αποτελεί μια υψηλά προστατευόμενη περιοχή, όπου κατοικείται μόνο από καλλιεργητές οι οποίοι φροντίζουν την προστασία και την καλλιέργεια με αυστηρά φιλοπεριβαλλοντικούς τρόπους.